Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: Η σύγκρουση κλιμακώνεται

Ρέουσες ειδήσεις Ρεπορτάζ: Σπύρος Μπενετάτος rproject.gr.

Το τε­λε­σί­γρα­φο του Ραχόι προς την κα­τα­λα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έληξε χθες το πρωί και η ισπα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δή­λω­σε ότι θα ενερ­γο­ποι­ή­σει το άρθρο 155 του ισπα­νι­κού Συ­ντάγ­μα­τος, που της δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα να ανα­λά­βει η ίδια την δια­κυ­βέρ­νη­ση της Κα­τα­λο­νί­ας. Πότε, όμως, με ποιόν τρόπο και σε τι βαθμό θα ενερ­γο­ποι­η­θεί το 155; Αυτό φαί­νε­ται ότι θα απο­φα­σι­σθεί το Σάβ­βα­το το πρωί, σε δια­βού­λευ­ση της κυ­βέρ­νη­σης με κόμ­μα­τα και άλ­λους φο­ρείς. Είναι πι­θα­νό ότι θα 
ενερ­γο­ποι­η­θεί λίγο μετά τις 27 Οκτώ­βρη ή τις 30 Οκτώ­βρη, που θα συ­νε­δριά­σει η αρ­μό­δια σύ­γκλη­τος. Στις μέρες που έρ­χο­νται ανα­μέ­νε­ται κλι­μά­κω­ση της έντα­σης.

Στη βάση της συμ­φω­νί­ας με­τα­ξύ Ραχόι και PSOE, η ενερ­γο­ποί­η­ση του 155 θα πε­ρι­λαμ­βά­νει τον έλεγ­χο της κα­τα­λα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, της δη­μό­σιας τη­λε­ό­ρα­σης και της αστυ­νο­μί­ας, αλλά και την υπο­χρέ­ω­ση να πάνε οι Κα­τα­λα­νοί σε εκλο­γές τον Γε­νά­ρη του 2018. Άλλες, όμως, πιο "ακραιες" φωνές της κυ­βέρ­νη­σης μι­λά­νε και για ενερ­γο­ποί­η­ση πιο σκλη­ρών μέ­τρων.

Εντω­με­τα­ξύ μέχρι στιγ­μής υπάρ­χει συμ­φω­νία με­τα­ξύ CUP και Πουι­τζ­ντε­μόντ ότι μόλις ενερ­γο­ποι­η­θεί το 155 ανα­κη­ρύσ­σε­ται επί­ση­μα η ανε­ξαρ­τη­σία της Κα­τα­λο­νί­ας. Αυτό το τε­λευ­ταίο δη­λώ­νε­ται και στη χθε­σι­νή επι­στο­λή του Που­τζ­ντε­μόντ προς τον Ραχόι, στην οποία πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η φράση κλει­δί: "Αν εφαρ­μο­στεί το 155 θα ανα­κοι­νώ­σω την ανε­ξαρ­τη­σία που ΔΕΝ κή­ρυ­ξα στις 10 Οκτώ­βρη". (Θε­ω­ρη­τι­κά ο Που­τζ­ντε­μόντ απά­ντη­σε πως δεν έχει ακόμα πε­ρά­σει σε κα­θε­στώς ανε­ξαρ­τη­σί­ας η Κα­τα­λο­νία άρα δεν θα έπρε­πε να υπάρ­χει ενερ­γο­ποί­η­ση του 155.)

Είναι εν­δει­κτι­κό της έντα­σης ότι ο γε­νι­κός συ­ντο­νι­στής του PP πρό­τει­νε δη­μό­σια να απο­κλει­στεί ο Πά­μπλο Ιγλέ­σιας από τον διά­λο­γο των πο­λι­τι­κών αρ­χη­γών, λόγω της μη κα­θα­ρής στά­σης του όλο αυτό το διά­στη­μα. Το πιο ση­μα­ντι­κό όμως είναι ότι το PP δή­λω­σε σή­με­ρα το πρωί ότι μέχρι την συ­νε­δρί­α­ση της συ­γκλή­του στις 27 (το πιο πι­θα­νό) ή 30 Οκτώ­βρη έχει όλο το ελεύ­θε­ρο ο Ποι­τζ­ντε­μοντ να αλ­λά­ξει γνώμη, να ανα­τρέ­ψει τη δια­δι­κα­σία ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σης και να πάει σε εκλο­γές.

Πα­ράλ­λη­λα, στην Κα­τα­λο­νία η έντα­ση κλι­μα­κώ­νε­ται:

- Χθες το βράδυ η OMNIUM CULTURAL και η ANC (Εθνι­κή Συ­νέ­λευ­ση Κα­τα­λο­νί­ας), οι ορ­γα­νώ­σεις από τις οποί­ες προ­έρ­χο­νται ο Jordi Sánchez και ο Jordi Cuixart, τα δύο ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του κι­νή­μα­τος ανε­ξαρ­τη­σί­ας που φυ­λα­κί­στη­καν την πε­ρα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα , ζή­τη­σαν από τους Κα­τα­λα­νούς να κά­νουν ανα­λή­ψεις χρη­μά­των από τις τρά­πε­ζες Σα­μπα­τέλ και Κάιξα (οι οποί­ες, ενό­ψει του εν­δε­χό­με­νου της ανα­κή­ρυ­ξης ανε­ξαρ­τη­σί­ας έχουν ανα­κοι­νώ­σει τη με­τα­φο­ρά της έδρας τους από τη Βαρ­κε­λώ­νη στη Βα­λέν­σια). Στην από­φα­ση αυτή άσκη­σε κρι­τι­κή η δή­μαρ­χος της Βαρ­κε­λώ­νης και Άντα Κο­λά­ου, σε συ­νέ­ντευ­ξή της σή­με­ρα το πρωί. Για την ανά­λη­ψη λε­φτών κάνει κρι­τι­κή και το PDeCAT (το κόμμα του Πουι­τζ­νε­μοντ). Πα­ράλ­λη­λα όμως η ίδια η Κο­λά­ου είπε ότι εάν πα­ρα­μεί­νουν φυ­λα­κι­σμέ­νοι οι δύο αγω­νι­στές θα συ­νε­χι­στούν και οι δια­δη­λώ­σεις.

- Εντω­με­τα­ξύ γί­νο­νται οι­κο­νο­μι­κοί έλεγ­χοι στους λο­γα­ρια­σμούς των ορ­γα­νώ­σε­ων Όμνιουμ Κουλ­του­ράλ και ANC για να βρουν πως χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε το δη­μο­ψή­φι­σμα.

- Η Guardia Civil, επί­σης, έχει από χθες εγκα­τα­στα­θεί στην Αρχή Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών Κα­τα­λο­νί­ας και ψά­χνει τις τη­λε­φω­νι­κές συ­νο­μι­λί­ες και τα μέιλ των Μόσ­σος (της κα­τα­λα­νι­κής αστυ­νο­μί­ας) για να δουν αν τή­ρη­σαν τις δια­τα­γές για στα­μά­τη­μα της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας.

Στον οι­κο­νο­μι­κό τομέα τώρα, είναι εν­δια­φέ­ρον ότι, σύμ­φω­να με κά­ποιες πηγές, οι επι­χει­ρή­σεις που άλ­λα­ξαν έδρα ήδη έχουν κά­ποια πτώση στο χρη­μα­τι­στή­ριο κάτι που δεν συμ­βαί­νει με αυτές που έμει­ναν στην Κα­τα­λο­νία.



Τα νε­ό­τε­ρα στον χώρο της αρι­στε­ράς:

- Έγι­ναν κά­ποιες μι­κρές κι­νη­το­ποι­ή­σεις χθες και πι­θα­νά να γίνει και μια με­γά­λη την Κυ­ρια­κή. Όμως δη­λώ­νουν όλοι ότι πε­ρι­μέ­νουν το Σάβ­βα­το το πρωί (δη­λα­δή αύριο) για να ανοί­ξουν τα χαρ­τιά τους.

- Οι UNIDOS PODEMOS (δη­λα­δή η συ­νερ­γα­σία Πο­δέ­μος και Ενω­μέ­νης Αρι­στε­ράς) ασκούν κρι­τι­κή στις δυ­νά­μεις ανε­ξαρ­τη­σί­ας, θε­ω­ρώ­ντας τη στάση τους ακραία και προ­σκα­λούν όλους σε διά­λο­γο. Ο Ιγλέ­σιας είπε στη βουλή: «Θέ­λου­με να ανα­τρέ­ψου­με το σχέ­διο των Independistas αλλά θέ­λου­με να το κά­νου­με με ει­ρη­νι­κό τρόπο» και προ­τάσ­σει την κρι­τι­κή στην αδιάλ­λα­κτη στάση και την πο­λι­τι­κή κα­τα­στο­λής του Ραχόι.

- Η CUP και οι Αντι­κα­πι­τα­λί­στας είναι σε ανα­μο­νή. Οι Αντι­κα­πι­τα­λί­στας συ­νε­χί­ζουν να προ­βά­λουν τα συν­θή­μα­τα: ΟΧΙ ΣΤΟ 155, ΝΑ ΣΕ­ΒΑ­ΣΤΟΥ­ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΚΑ­ΤΑ­ΛΑ­ΝΩΝ, ΤΟ ΔΙ­ΚΑΙΩ­ΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥ­ΤΟ­ΔΙΑ­ΘΕ­ΣΗ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥ­ΝΤΑΓ­ΜΑ­ΤΙ­ΚΗ ΔΙΑ­ΔΙ­ΚΑ­ΣΙΑ, επι­διώ­κο­ντας να πα­ρα­μεί­νει ο κό­σμος σε κα­τά­στα­ση επα­γρύ­πνι­σης/κι­νη­το­ποί­η­σης. Η CUP πιέ­ζει για ανα­κοί­νω­ση της δια­δι­κα­σί­ας ανε­ξαρ­τη­σί­ας (χα­λα­ρά όμως, ου­σια­στι­κά και αυτοί πε­ρι­μέ­νουν).

Απ’ ό,τι δεί­χνουν τα πράγ­μα­τα, ανα­μέ­νου­με κρι­σι­μό­τε­ρες ει­δή­σεις αύ­ριο- ίσως και σή­με­ρα αρ­γό­τε­ρα μέσα στη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου