Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

24 Οκτωβρίου, Παραμονή της Ρωσικής Επανάστασης 1917 του Τζον Ριντ


του Τζον Ριντ

Η κυβέρνηση Κερένσκι επιχειρεί να κατασχέσει την επίσημα παράνομη εφημερίδα των μπολσεβίκων, που κυκλοφορεί σε δεκάδες χιλιάδες φύλλα. Επίσης εξαπολύει επίθεση στο κτήριο Σμόλνι τηςΠετρούπολης, όπου στεγάζεται η Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων και η Επανατατική Στρατιωτική Επιτροπή. Η επίθεση αποτυγχάνει. Αργά το βράδυ οΤρότσκι επικεφαλής των Κόκκινων Φρουρών καταλαμβάνει όλες τις γέφυρες του ποταμού Νέβα μέσα στην πόλη με εξαίρεση μια. Τις ίδιες νυκτερινές ώρες ο Λένιν φτάνει στο Σμόλνι και τίθεται επικεφαλής του Σοβιέτ των Εργατών και των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Στη φωτογραφία μια από τις πρωινές διαδηλώσεις της ημέρας στο Πέτρογκραντ. Ο ανταποκριτής του Σχεδίου Β Τζον Ριντ τηλεγραφεί σήμερα:

Πετρούπολη 24 Οκτώβρη

Οι πρωινές εφημερίδες ανακοίνωσαν, ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εφημερίδες «Νέα Ρωσία», «Ζωντανός Λόγος», «Εργατικός Δρόμος» και «Στρατιώτης» και διέταξε τη σύλληψη των καθοδηγητών του Σοβιέτ της Πετρούπολης και των μελών της Στρατιωτικής Επαναστατικής επιτροπής.

Καθώς διέσχιζα την πλατεία των Ανακτόρων, κάτω από την αψίδα του γενικού επιτελείου πέρασαν γρήγορα με θόρυβο μερικές μοίρες πυροβολικού της σχολής ευελπίδων και τάχθηκαν μπροστά στα ανάκτορα. Το πελώριο κόκκινο κτίριο του γενικού επιτελείου είχε ασυνήθιστη κίνηση. Μπροστά στις πόρτες στέκονταν κάμποσα αυτοκίνητα, αδιάκοπα έρχονταν κι έφευγαν όλο και νέα αυτοκίνητα με αξιωματικούς. Ο λογοκριτής ήταν αναστατωμένος σαν μικρό παιδί, που το πήγαν στο τσίρκο. «Ο Κερένσκι, μου είπε, μόλις πήγε στο Σοβιέτ της δημοκρατίας να υποβάλει παραίτηση!» Έτρεξα στα ανάκτορα του Μαρίνσκι και πρόφτασα ν’ ακούσω το τέλος του γεμάτου πάθους και σχεδόν ασυνάρτητου λόγου του Κερένσκι, που ήταν όλο περιαυτολογίες και φαρμακερές επιθέσεις ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Για να σας φέρω αποδείξεις, έλεγε ο Κερένσκι, θα σας διαβάσω εδώ τις πιο χτυπητές θέσεις από μια σειρά προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Εργατικό Δρόμος», από τον καταζητούμενο εγκληματία του κράτους Ουλιάνοφ- Λένιν. Σε μια σειρά προκηρύξεις με τον τίτλο «Γράμμα προς τους συντρόφους» ο εγκληματίας αυτός του κράτους καλούσε το προλεταριάτο της Πετρούπολης και το στρατό να επαναλάβουν το πείραμα της 3-5 του Ιούλη και υπόδειχνε την ανάγκη να προβούν στην άμεση ένοπλη εξέγερση…

Παράλληλα μ’ αυτές τις εκκλήσεις έγιναν στις συνελεύσεις και τα συλλαλητήρια μια σειρά ομιλίες άλλων καθοδηγητών του κόμματος των μπολσεβίκων, με τις οποίες καλούσαν το λαό σε άμεση ένοπλη εξέγερση. Σχετικά, πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερα την ομιλία του προέδρου του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης, του Μπρονστέιν- Τρότσκι…

Μια σειρά ομιλίες και άρθρα του «Εργατικού Δρόμου» και του «Στρατιώτη» στο ύφος και το στυλ μοιάζουν με τα άρθρα της «Νέας Ρωσίας».

Έχουμε να κάνουμε όχι τόσο με το κίνημα τούτου ή εκείνου του πολιτικού κόμματος, όσο με την εκμετάλλευση της πολιτικής αμάθειας και των εγκληματικών ενστίκτων ενός μέρους του πληθυσμού, έχουμε να κάνουμε με μια ειδική οργάνωση που βάζει για σκοπό της να προκαλέσει οπωσδήποτε στη Ρωσία ένα αυθόρμητο κύμα καταστροφής και πογκρόμ.»

«Ο Εργάτης κι ο Στρατιώτης» κυκλοφόρησε πια. Σ’ όλη την πρώτη σελίδα του δημοσιεύονταν με κεφαλαία γράμματα η έκκληση της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής: «Στρατιώτες! Εργάτες! Πολίτες»

Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή αποφασίζει:
Όλες οι επιτροπές των συνταγμάτων, των λόχων και των διοικήσεων μαζί με τους κομισάριους των Σοβιέτ, όλες οι επαναστατικές οργανώσεις, πρέπει να συνεδριάζουν αδιάκοπα, συγκεντρώνοντας όλες τις πληροφορίες για τα σχέδια και τις ενέργειες των συνωμοτών.
Ούτε ένας στρατιώτης δεν πρέπει ν’ απουσιάζει από το τμήμα του χωρίς την έγκριση της επιτροπής.
Να σταλούν αμέσως στο ινστιτούτο Σμόλνι δύο αντιπρόσωποι από κάθε τμήμα και πέντε από κάθε αχτίδα των Σοβιέτ.
Για όλες τις ενέργειες των συνωμοτών να ειδοποιείται αμέσως το ινστιτούτο Σμόλνι.
Όλα τα μέλη του Σοβιέτ της Πετρούπολης κι όλοι οι αντιπρόσωποι του Πανρωσικού συνεδρίου των Σοβιέτ καλούνται αμέσως στο ινστιτούτο Σμόλνι σε έκτακτη συνεδρίαση.

Η αντεπανάσταση σήκωσε το εγκληματικό της κεφάλι.

Όλες τις κατακτήσεις και τις ελπίδες των στρατιωτών, των εργατών και των αγροτών τις απειλεί θανάσιμος κίνδυνος. Οι δυνάμεις όμως της επανάστασης ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνάμεις των εχθρών της.

Η υπόθεση του λαού βρίσκεται σίγουρα χέρια. Οι συνωμότες θα συντριβούν. Καμιά ταλάντευση και αμφιβολία. Σταθερότητα, ψυχραιμία, θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ζήτω η επανάσταση!

Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή».

Το Σοβιέτ της Πετρούπολης συνεδρίαζε αδιάκοπα στο Σμόλνι, όπου ήταν το κέντρο της θύελλας. Οι αντιπρόσωποι ξάπλωναν και κοιμούνταν εκεί στο πάτωμα και μετά ξυπνούσαν για να πάρουν μέρος στη συζήτηση. Ο Τρότσκι, ο Κάμενεφ, ο Βολοντάρσκι μιλούσαν από 6, από 8, από 12 ώρες την ημέρα. Κατέβηκα στο πρώτο πάτωμα, στο 18ο δωμάτιο, όπου γινόταν σύσκεψη των μπολσεβίκων- αντιπροσώπων. Η διαπεραστική φωνή κάποιου ομιλητή, που δεν φαινόταν πίσω από το πλήθος, βεβαίωνε με πεποίθηση: «Οι συμβιβαστές μιλούν πως απομονωθήκαμε. Μην δίνετε σημασία σ’ αυτούς! Στο κάτω της γραφής αυτοί θα υποχρεωθούν ναρθούν μαζί μας ή να μείνουν χωρίς οπαδούς…»

Ο ομιλητής σήκωσε προς τα πάνω ένα κομματάκι χαρτί: «Τους πήραμε κιόλας με το μέρος μας! Τώρα μόλις ήρθε μια αντιπροσωπεία από μενσεβίκους και εσέρους και λένε πως κατακρίνουν τις ενέργειές μας, όμως αν η κυβέρνηση επιτεθεί ενάντια μας, αυτοί δε θα ταχθούν ενάντια στην προλεταριακή υπόθεση!»

Θύελλα από ενθουσιώδικες φωνές…

Επιμέλεια: ο φίλος από το Λένινγκραντ

sxedio-b.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου