Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Η ΗΡΙΑΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από το Avantgarde αυτούσιο:

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο. Η σύλληψη, δίκη και καταδίκη της Ηριάννας αποτελούν μια βρώμικη κρατική σκευωρία ποινικοποίησης της άποψης. Το κράτος δείχνει στους υποτελείς τα δόντια του, και η ανεξάρτητη – από το δίκιο των υποτελών – αστική δικαιοσύνη τούς λέει πως δε χρειάζεται καν στοιχεία για να τους καταστρέψει τη ζωή. Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή της.

avantgarde

2 νέοι που γνωρίζονται από το σχολείο σε κάποια φάση της φοιτητικής τους ζωής γίνονται σύντροφοι. Ο Κ ενοικιάζει ένα σπίτι της θείας της Ηριάννας για να είναι πιο κοντά και για να ζήσει τη φοιτητική του ζωή. Για να μοιράζεται τα έξοδα μάλιστα βρίσκει και συγκάτοικο. Ο Κ. έχει φίλους από τον αναρχικό χώρο και ιδεολογικά είναι και ο ίδιος αναρχικός. Σε κάποια στιγμή είχε φιλοξενήσει για 1 νύχτα ένα ζευγάρι φίλων του, που αργότερα καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη ΣΠΦ και άλλες πράξεις. Το βράδυ της διανυκτέρευσης δεν υπήρχε κάποιο ένταλμα σύλληψης ή κάποια νομική εκκρεμότητα σε βάρος του φιλικού ζευγαριού που διανυκτέρευσε στο σπίτι στο Χολαργό.

Μετά από κάποιο καιρό έγινε έφοδος της αντιτρομοκρατικής και συνελήφθησαν τόσο ο Κ. όσο και η Ηριάννα. Ο Κ. συνελήφθη, κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του στα ΜΜΕ και μετά από μερικές μέρες, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του.

Στο ενδιάμεσο, μαζί με τον Κ η αστυνομία πήρε στη ΓΑΔΑ και την Ηριάννα. Ήταν η πρώτη της επαφή με τις αρχές. Εκεί έδωσε δείγμα DNA και αποτυπώματα με τη θέλησή της, καθώς δεν είχε κάτι να κρύψει. 2 κουβέντες για τα «ευρήματα»

Επίσης μετά από κάποιο καιρό βρέθηκαν στην Πολυτεχνειούπολη τα όπλα που υποτίθεται είχαν το DNA των κατηγορουμένων πάνω. Το σκηνικό έγινε ως εξής σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο ακροατήριο και υπάρχουν στη δικογραφία. Ένας βοηθός/φίλος συντηρητή ασανσέρ στις 18 Νοέμβρη, ρέμβαζε σε μια ταράτσα στο πολυτεχνείο. Από εκεί είδε ένα «ύποπτο» άσπρο βαν να παρκάρει και από μέσα να βγαίνει ένας άνδρας 1.80 με μαύρα ρούχα που κρατούσε ένα κουτί. Αυτός ο άνδρας εξαφανίστηκε προς μια κατεύθυνση και γύρισε χωρίς το κουτί. Ο (μόνος) μάρτυρας που τον είδε από την ταράτσα, θεώρησε ότι ο μαυροντυμένος άνδρας είχε πάει να θάψει λίρες(!!!!) και πήγε να βρει το κουτί. Πήγε προς τα εκεί και βρήκε φρεσκοσκαμμένο σημείο, έσκαψε και βρήκε το κουτί. Το άνοιξε και βρήκε όπλα. -από δω γίνεται ακόμα πιο καλό- τότε ο μάρτυρας, ΦΟΒΗΘΗΚΕ ότι αυτός ο άνδρας θα επιστρέψει και ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ. Πήρε την αστυνομία αλλά επειδή ήταν σε σοκ, ΞΕΧΑΣΕ να αναφέρει ότι είχε βρει και μια τσάντα με σφαίρες που την κράτησε 10 μέρες στο αμάξι του!! Ο μάρτυρας λοιπόν μετά από κάποιο καιρό μετακόμισε και η αντιτρομοκρατική ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ ώστε να έρθει να τον εξετάσουν στο δικαστήριο.

Μετά από καιρό ξεκίνησε η δίκη του Κ. λοιπόν και ενώ προχωρούσε, η αντιτρομοκρατική στέλνει διαβιβαστικό που υπάρχει στη δικογραφία και το οποίο ανέφερε ότι βρέθηκε ΟΛΟΚΛΗΡΟ γεννετικό αποτύπωμα στη σκανδάλη ενός όπλου. ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ αποδείχθηκε ότι το «εύρημα» ήταν ένα ΜΕΡΙΚΟ γεννετικό αποτύπωμα σε μια ακμή ενός γεμιστήρα εκτός όπλου και ότι το ένταλμα εκδόθηκε με βάση αυτό το «τυπογραφικό» λάθος.

Πολλοί υπέθεσαν ότι η σύλληψη έγινε για να ασκηθεί πίεση στον Κ. που έτρεχε η δίκη του και η πίεση ήταν μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση η δίκη του Κ. ολοκληρώθηκε και με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα, κυρήχθηκε αθώος.

Η δίκη της Ηριάννας

Όλοι πίστεψαν τότε πως και η δίκη της Ηριάννας θα ήταν τυπική διαδικασία αφού πλέον εξέλειπε η «σύνδεση» με την τρομοκρατία. Τούτο το γεγονός ωστόσο, δεν εμπόδισε τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, να συμπεριλάβει το όνομά της σε non paper στο οποίο κατονόμαζε όσους κατηγορούνταν για τρομοκρατική δράση, αρκετοί εκ των οποίων αθωώθηκαν από σχετικές κατηγορίες αργότερα. (Επιπλέον, όχι μόνο οι περιοριστικοί όροι που της επεβλήθησαν ήταν πολύ χαλαροί, αλλά μάλιστα, σε 2 περιπτώσεις, το συμβούλιο της έδωσε άδεια να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας για συνέδρια.) Πράγμα που δεν κάνεις σε κάποιον ύποπτο φυγής.

Όλοι αυτοί πίστεψαν λάθος. Όχι μόνο η αθώωση δεν ήταν αρκετή, αλλά ούτε η επιστημονική γνωμάτευση του ειδικού βιολόγου γενετιστή φάνηκε να πείθει την έδρα. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Φιτσιάλος, ζήτησε από την αστυνομία δείγμα του DNA για να κάνει και αυτός έλεγχο ταυτοποίησης. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν ότι το δείγμα ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ κατά το δικό τους έλεγχο και δεν υπήρχε άλλο (!!!!) Τα δεδομένα της αστυνομίας, όταν αυτά αναλύθηκαν από τον πραγματογνώμονα, φάνηκαν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να εξάγουν συμπεράσματα και δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση ταύτιση. Τα συμπεράσματα χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως τουλάχιστον αντιεπιστημονικά.

Η εισαγγελέας το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι: -αφού οι εφημερίδες έγραφαν πράγματα για τον Κ., αυτή γιατί δεν τον χώρισε και έμεινε μαζί του; Όταν αναφέρθηκαν ΑΣΧΕΤΑ ονόματα παιδικών φίλων που κάποιοι είχαν επισκεφθεί το σπίτι στο Χολαργό, η Εισαγγελέας είπε «κάνατε παρέα με αυτούς (τους άσχετους με κάθε δικογραφία, δίκη κλπ) και μας λέτε ότι είστε κατά της βίας; -ότι άνθρωποι σαν την Ηριάννα αποτελούν κίνδυνο για αυτούς τους φιλήσυχους πολίτες σαν και την ίδια. Ο δικηγόρος στην αγόρευση του κάλυψε όλες τις πτυχές και κατέρριψε τα «επιχειρήματα» και τις αοριστίες της εισαγγελέως.

Μάταια όμως, καθώς η έδρα την καταδίκασε για όλα δηλαδή: Συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και διακεκριμένη οπλοκατοχή με σκοπό την προμήθεια για τέλεση εγκληματικών ενεργειών. Τα αρχικά 20 χρόνια έγιναν 13 κατά συγχώνευση. Η εκδικητικότητα και αδικαιολόγητα αυστηρή στάση της έδρας φάνηκε σε 2 σημεία: Δεν αναγνώρισαν ΚΑΝΕΝΑ ελαφρυντικό παρά τα πραγματικά περιστατικά που όχι μόνο το δικαιολογούσαν αλλά το επέβαλαν, και στο ότι δε δόθηκε ανασταλτική ισχύς στην έφεση.

Αποτέλεσμα; Μια κοπέλα που ξύπνησε ένα πρωί να πάει να ξεμπερδεύει με μια ταλαιπωρία 6 ετών, το ίδιο μεσημέρι βρέθηκε στην κλούβα του μεταγωγών. Η έδρα αγνόησε το γεγονός ότι τουλάχιστον ανασταλτικό για την έφεση είχαν πάρει από τους καταχραστές της ENERGA κλπ μέχρι τον Τσοχατζόπουλο. Αγνόησε ότι η κοπέλα αυτή, κατάφερε εν μέσω δικαστηρίων και διώξεων όχι μόνο να εργάζεται και να χει μια νορμάλ ζωή αλλά και να ολοκληρώσει μεταπτυχιακό, να ξεκινήσει διδακτορικό και να διδάσκει ελληνικά σε σχολεία μεταναστών εθελοντικά.

Στα μεθεόρτια της επίθεσης στον Παπαδήμο, το κράτος και η αστική δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητα τους σε μια αθώα, με σκοπό να στείλουν μήνυμα εκδίκησης προς όλους. Γιατί η Ηριάννα δεν η εξαίρεση, δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Είναι μια από την γενιά της επισφάλειας και των καταπατημένων δικαιωμάτων. Είναι το παράπλευρο θύμα ενός βρώμικου πολέμου ενάντια σε μια γενιά που προσπαθεί να αναπνεύσει σε έναν ασφυκτικό κοινωνικό κλοιό. Η Ηριάννα είναι μια από μας. Και η Ηριάννα δεν είναι μόνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου