Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Χρέος της Βενεζουέλας: ένας ενδοκαπιταλιστικός εμφύλιος κι ένα συμπέρασμα για την Ελλάδα

Έχει πολύ ενδιαφέρον το περιστατικό αυτών των ημερών. Βοηθά να κατανοήσουμε τη δική μας χρήση χρέους.
Την 1η Ιουνίου μια οργισμένη διαδήλωση έγινε έξω από τα γραφεία της GoldmanSachsστη Νέα Υόρκη. Ποιοί την έκαναν; Βενεζουελάνοι. Προφανώς τσαβιστές. Όχι. Βαμμένοι οπαδοί και τσιράκια της αμερικανοκίνητης αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Ο κουβανικής καταγωγής ακροδεξιός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τους συμπαραστάθηκε με τουίτερ. OJorgeBorges, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βουλή του Καράκας κατηγόρησε την αμερικάνικη τράπεζα ότι είναι υπεύθυνη «για την εξαθλίωση του λαού μας» - μια γλώσσα που θυμίζει αριστερή διάλεκτο.

Γιατί όλα αυτά; Διότι η GoldmanSachsAssetManagement, που διαχειρίζεται τις επενδύσεις της τράπεζας με κεφάλαια που προέρχονται από συνταξιοδοτικά ταμεία, ομίλους και πάμπλουτους ιδιιώτες, έκανε μια αγορά ομολόγων αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της PDVSA, της κρατικής εταιρίας πετρελαίων της νοτιοαμερικάνικης χώρας.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον αμερικάνικο κολοσσό ότι στην πράξη χρηματοδοτεί και στηρίζει το «αιμοσταγές» καθεστώς Μαδούρο, καθώς αγόρασε τις μετοχές από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, μέσω μιας μικρής χρηματιστηριακής εταιρίας σφραγίδας, της DinosaurGroup, που δεν είχε προηγούμενο τέτοιου μεγέθους αγοραπωλησιών. Κι η αλήθεια είναι ότι την επόμενη κιόλας μέρα της συναλλαγής, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας ανήλθαν κατά περίπου μισό δισεκατομμύρια δολάρια (442 εκ.$).

Με βάση αυτό η αντιπολίτευση κατηγορεί την GoldmanSachsότι τη στιγμή που, κατά τη γνώμη της, καταρρέει η κυβέρνηση Μαδούρο, κάτω από την οικονομική κρίση και τις λαϊκές αντιδράσεις, η τράπεζα της προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας, στο πιο ευάλωτο μάλιστα σημείο της, την μεγάλη έλλειψη συναλλάγματος.

Τι βρίσκεται πίσω από αυτόν τον εμφύλιο ανάμεσα σε μια αμερικανοκίνητη αντιπολίτευση και σε ένα από τους αμερικάνικους μεγαλύτερους κερδοσκοπικούς οργανισμούς; Τα απλό γεγονός ότι η Goldman αγόρασε τα ομόλογα των 2,8 δις δολαρίων με τίμημα 865 εκατομμυρίων. Δηλαδή με το 30,8% της αξίας τους, δεδομένου ότι η κρίση χρέους της Βενεζουέλας θυμίζει τις άγριες στιγμές της μεγάλης υποτίμησης των κρατικών ομολόγων τη Ελλάδας. Η Goldman σήκωσε το θόρυβο γιατί έκανε την αγορά τώρα. Αγοραστές όμως και κάτοχοι κρατικών ομολόγων της λατινοαμερικάνικης χώρας είναι όλοι οι μεγάλοι παγκόσμιο κεφαλαιακοί όμιλοι: Fidelity, Pimco, BlackRock, TRowePrice, Ashmore, GMO, PGIM. Ο Μαδούρο έχει δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε παύση πληρωμών. Ακόμα κι αν προχωρήσει όμως σε «κούρεμα», δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, γατί χρειάζεται κούρεμα πάνω από 70%, πολύ μεγαλύτερο κι από το PSIτης Ελλάδας, για να βγουν χαμένοι. Αν πάλι πέσει ο Μαδούρο κι έρθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα είναι μια κυβέρνηση δουλική στους δανειστές της Ουάσιγκτον, με την ίδια λογική που είναι δουλικές στους δανειστές του Βερολίνου οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Αθήνας.

Μπορούμε να βγάλουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα από όλα αυτά; Ναι, ότι σημαντικοί παίκτες του μεγάλου καπιταλιστικού παιχνιδιού γύρο από την Ελλάδα δεν θα νοιαστούν τόσο ούτε για Τσίπρες ούτε για Μητστάκηδες, όσο για το πώς θα εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Ή, στη δικιά μας περίπτωση, πώς θα μειώσουν τις ζημιές τους. Η ρήση του Λένιν ότι ο καπιταλιστής μπορεί να σου πουλήσει το σκοινί για να τον κρεμάσεις, δεν είναι και τόσο παλιωμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου