Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ο «ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ» ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ: ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ


της Laura Tiernan από το wsws σε μετάφραση Κ.Μ. για το Avantgarde

Η πυρκαγιά που κατάπιε το Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο νωρίς το πρωί της Τετάρτης προκάλεσε αγανάκτηση μεταξύ των κατοίκων και τοπικών κοινοτικών ομάδων, των οποίων οι προειδοποιήσεις για σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς αγνοούνταν επανειλημμένα από τις αρχές του Συμβουλίου.
Η καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 1:00 π.μ., στον δεύτερο όροφο. Οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα στο 24ώροφο κτίριο που φιλοξενούσε κατ’ εκτίμηση 500 άτομα.
Δεκαεπτά νεκροί έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Ένας δημοτικός εργαζόμενος που βοηθάει στην εκκενώση του κτιρίου δήλωσε στη Daily Mail ότι κατά τη γνώμη του κανείς στους τρεις πρώτους ορόφους δεν επέζησε. Περίπου 74 άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία σε έξι νοσοκομεία, και 18 από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Μετά από περισσότερο από 12 ώρες ο πύργος του Grenfell εξακολουθούσε να καίγεται στους πάνω ορόφους. Οι πυροσβεστικοί γερανοί δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε αυτούς τους ορόφους.

Οι κάτοικοι και οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τραγικές σκηνές, καθώς εκείνοι που παγιδεύτηκαν μέσα στο καιώμενο κτίριο ούρλιαζαν για βοήθεια, κουνώντας πετσέτες, μπλουζάκια και φακούς κινητού τηλεφώνου για να προσελκύσουν την προσοχή των πυροσβεστών.
Καθώς πύκνωνε ο καπνός, μερικοί κάτοικοι στους επάνω ορόφους πήδηξαν για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Τα σωστικά συνεργεία ενίοτε καλύπτουν τα σώματα των θυμάτων, μερικά από αυτά παιδιά, με φύλλα από τα δέντρα. Άνθρωποι παγιδευμένοι στο εσωτερικό καλούσαν απεγνωσμένα φίλους και αγαπημένα πρόσωπα σε βοήθεια. Μια νεαρή μητέρα δύο παιδιών έστειλε ένα βιντεομήνυμα στον καλύτερο φίλο της στις 2:54 π.μ., ικετεύοντας για βοήθεια πριν να πει το τελευταίο αντίο.
Πιο κάτω, στον ένατο ή στον δέκατο όροφο, μια γυναίκα παρακαλούσε όσους παρακολουθούσαν στο έδαφος να πιάσουν το μωρό της τυλιγμένο σε κουβέρτες. «Ένας άντρας έτρεξε προς τα εμπρός και άρπαξε με το μωρό», είπε μια γυναίκα στους δημοσιογράφους. Μια νοσοκόμα που ζει κοντά είπε στο CNN: «Ήταν μια κόλαση… Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου… Ακόμα και οι πυροσβέστες με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό έβγαιναν από το κτίριο τραυματισμένοι».
Οι κάτοικοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν ακούστηκε συναγερμός πυρκαγιάς για να τους προειδοποιήσουν για τις φλόγες. Οι πυροσβέστες που τηλεφώνησαν στο ραδιόφωνο LBC επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κανένας κεντρικός συναγερμός πυρκαγιάς για το κτίριο, ούτε εσωτερικοί ψεκαστήρες ενώ για ολόκληρο το μπλοκ του πύργου υπήρχε μόνο ένα κλιμακοστάσιο. Οι σκάλες της πυροσβεστικής έφταναν μόνο μεχρι τον 12ο όροφο. Άλλοι κάτοικοι εξήγησαν ότι τους είχαν ενημερώσει οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να «παραμείνουν» και να μπλοκάρουν τις εισόδους της εξόπορτάς τους με βρεγμένες πετσέτες και όχι να βγουν από το κτίριο. Πολλοί πιστεύεται ότι έχουν πια χαθεί.
Ένας πυροσβέστης του Λονδίνου με υπηρεσία 29 ετών δήλωσε στο ραδιόφωνο της LBC ότι οι εντολές παραμονής ισχύουν μόνο σε μια «κανονική» κατάσταση πυρκαγιάς, εξασφαλίζοντας ότι οι φλόγες σε ένα κλειστό διαμέρισμα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, συμπλήρωσε οτι η πυρκαγιά του Πύργου Grenfell δεν ήταν μια φυσιολογική κατάσταση.
Χιλιάδες άνθρωποι μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτυωσης δημοσίευσαν σχόλια ευχαριστώντας τα πληρώματα των πυροσβεστών για τις ηρωικές τους ενέργειες για τη διάσωση των θυμάτων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις πρόσφατες περικοπές στην πυροσβεστική υπηρεσία, οι οποίες έχουν βάλει λουκέτο σε 10 πυροσβεστικούς σταθμούς στο Λονδίνο, ενώ 27 πυροσβεστικές αντλίες και 500 συνεργεία πυροπροστασίας έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία. Επιπρόσθετες περικοπές ύψους 23,5 εκατομμυρίων λιρών έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο επεκτάθηκε σε όλο το κτίριο σε λιγότερο από 15 λεπτά.


Φωτογραφία που δείχνει τα απομεινάρια του καμένου αφρού και της επένδυσης αλουμινίου

Η εξωτερική επένδυση από πολυαιθυλένιο ή πλαστικό διοχέτευσε τη φωτιά προς τα πάνω, δημιουργώντας μια κόλαση. Η εύκαμπτη επένδυση εγκαταστάθηκε πέρυσι ως μέρος των μέτρων ανακαίνισης από την Royal Borough of Kensington και Chelsea (RBKC) και από την Kensington & Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). Η Independent ανέφερε ότι η επένδυση προστέθηκε πέρυσι «για να βελτιωθεί η θέα από τα πολυτελή διαμερίσματα».
Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι αρχές εσκεμμένα υποβάθμισαν την ασφάλεια ως μέρος των προσπαθειών να εκδιώξουν τους ενοικιαστές από την περιοχή: «Πιστεύουμε ότι το συμβούλιο και ο ΤΜΟ διαχειρίζονται πραγματικά μια πτώση των εργατικών κατοικιών εδώ, πίσω από τον μανδύα κάποιου Σχεδίου για αναβάθμιση, το οποίο είναι μια άλλη λέξη για την κατεδάφιση ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ένας κάτοικος του Πύργου στους δημοσιογράφους.
Ένας νεαρός άνδρας κάτοικος είπε στο BBC ότι η πρόσφατη «κακής ποιότητας» ανακαίνιση «άναψε τα κάρβουνα». «Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να αναγεννήσουν αυτά τα μπλοκ είτε να τα κατεδαφίσουν… Δεν μας θέλουν πλέον εδώ γιατί προτιμούν τους πλούσιους…» Μια παρέα νεαρών απέτρεψε τις προσπάθειες μιας δημοσιογράφου του BBC να τον διακόψει. Μήπως είναι «πολύ νωρίς για να βγάζετε συμπεράσματα», του είπε επανειλημμένα.
Η ομάδα δράσης Grenfell (GAG) και οι κάτοικοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους σοβαρής πυρκαγιάς στα διαμερίσματα για περισσότερο από μια δεκαετία. Μόλις επτά μήνες πριν, προειδοποίησε ότι οι αποτυχίες στις πρακτικές υγείας και ασφάλειας του οργανισμού διαχείρισης ακίνητης περιουσίας ήταν μια «συνταγή για μια μελλοντική μεγάλη καταστροφή». Αυτές οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν από την Royal Borough του Kensington και το συμβούλιο του Τσέλσι.
Οι προειδοποιήσεις κινδύνου για πυρκαγιά που εκδίδονται από την ομάδα εδώ και πολλά χρόνια επικέντρωναν την προσοχή σε: ελαττωματικές ηλεκτρικές καλωδιώσεις και συχνές υπερτάσεις ρεύματος, ελαττωματικό φωτισμό κινδύνου, οχήματα που παρεμποδίζουν την επείγουσα πρόσβαση στον πύργο, απουσία συστήματος συναγερμού πυρκαϊάς σε κτίρια και ακαταλληλότητα στις οδηγίες του συμβουλίου σχετικά με τη παραμονή σε περίπτωση πυρκαγιάς μέσα στα σπίτια. Τον Νοέμβριο του 2016, η ομάδα ανέφερεται στην έκθεση της TMO, η οποία διαπίστωσε την αποτυχία να επιθεωρηθεί και να διατηρηθεί ο εξοπλισμός πυρασφάλειας: «οι πυροσβεστήρες σε όλο το κτίριο, στο υπόγειο λεβητοστάσιο, το μηχανοστάσιο ανελκυστήρων, το ηλεκτρικό δωμάτιο στο ισόγειο και άλλες περιοχές είχαν λήξει σύμφωνα με τις ετικέτες του εργολάβου στους πυροσβεστήρες.»
Η ομάδα αναφέρει ότι το 2013 μια μεγάλη πυρκαγιά στον Πύργο Grenfell «αποτράπηκε όταν οι κάτοικοι έζησαν μια περίοδο τρομακτικών υπερτάσεων ρεύματος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν από ελαττωματική καλωδίωση».
«Πρόκειται για μια πραγματικά τρομακτική σκέψη, αλλά η Ομάδα Δράσης Grenfell πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εξέθετε την ακαταλληλότητα και την ανικανότητα του ιδιοκτήτη μας, του KCTMO [Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation], και να τερματίσει τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και παραμέληση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια».


Το καμένο κέλυφος του Πύργου Grenfell

Η καταστροφή είναι το προϊόν μιας συγκάλυψης που φτάνει μέχρι την καρδιά της κυβέρνησης της Συντηρητικού Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά σε πύργο στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2009, ήταν στο Lakanal House στο Camberwell, που στοίχισε έξι ζωές, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και ενός μωρού. Η έκθεση του δικαστή συνιστούσε να ενημερωθούν οι κανονισμοί δόμησης και να παροτρυνθούν οι υπεύθυνοι να ανακαινίσουν τα πολυώροφα κτίρια και να εγκαταστήσουν συστήματα ψεκαστήρων.
Ο υπουργός Brandon Lewis των Τόρηδων είπε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μια πολιτική χαλάρωσης των οικοδομικών κανονισμών. «Το κόστος εγκατάστασης ενός πυροσβεστικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει την οικοδόμηση – κάτι που θέλουμε να ενθαρρύνουμε – έτσι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επιπτώσεις έχει αυτή η ρύθμιση», δήλωσε.
Ο πρώην υπουργός Στέγασης Gavin Barwell υποσχέθηκε να επανεξετάσει τους οικοδομικούς κανονισμούς σχετικά με την πυρασφάλεια, αλλά η αναθεώρηση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο Barwell διορίστηκε το Σάββατο νέος προϊστάμενος από την Μέι.
Την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος του Radical Housing Network, στο οποίο είναι συνδεδεμένη η Ομάδα Δράσης Grenfell, δημοσίευσε μια δήλωση: «Η πυρκαγιά στο Grenfell είναι μια τρομακτική τραγωδία που μπορούσε να αποφευχθεί και για την οποία πρέπει να απολογηθούν οι αρχές και οι πολιτικοί. Οι ενοίκιοι του πύργου του Grenfell δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας – όμως αντιμετωπίζουν μια αδιανόητη καταστροφή στις πλούσιες γειτονιές του Kensington.».
Η ομάδα συνέχισε: «Είναι προσβλητικό το γεγονός ότι στη Βρετανία του 21ου αιώνα, οι αρχές δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη στην παροχή ασφαλούς στέγης και ότι οι άνθρωποι στα δημοτικά κτίρια δεν μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους με ασφάλεια για ύπνο τη νύχτα».
Στο δήμο Κένσινγκτον και Τσέλσι υπάρχει μια τεράστια κοινωνική ψαλίδα. Από τη μία είναι η έδρα του διάσημου πολυκαταστήματος Harrods, δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών καθώς και μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον πλανήτη. Μια πρόσφατη ιδιοκτησία στην πλατεία Carlyle στο Τσέλσι πουλήθηκε για 16.500.000£. Διαθέτει ένα βραβευμένο κήπο, έναν κινηματογράφο με καθίσματα, ένα μπαρ και ένα γυμναστήριο. Οι μεσίτες μνημονεύουν την «χαλαρή ατμόσφαιρα» του Τσέλσι.
Ωστόσο, στον ίδιο δήμο, χιλιάδες οικογένειες διαμένουν σε άθλιες κατοικίες που καταλήγουν σε μια παγίδα θανάτου. Ολόκληρα συγκροτήματα διαμερισμάτων μπορούν να θεωρηθούν ως σκηνή εγκλήματος. Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να δοθεί στις αρχές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους ενάντια στην κρατική συγκάλυψη.
Πρέπει να απαιτήσουν την πλήρη και άμεση αποκάλυψη όλων των συναλλαγών του Οργανισμού Διαχείρισης Μισθωμάτων του Κένσινγκτον και του Τσέλσι, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών του σχέσεων με την τοπική αρχή. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουν εκεί. Αυτό πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση – ξεκινώντας με τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο οι υπουργοί ενήργησαν για να αναχαιτίσουν μέτρα πυρασφάλειας και να μειώσουν τις δαπάνες για την κατοικία καθώς και σε μια εκτίμηση των επιπτώσεων των περικοπών στις πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου