Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ευρωπαϊκή Ένωση και Οίκοι Αξιολόγησης: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Έγινε κι αυτό! Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε πρόστιμο στον οίκο αξιολόγησης Moody’s.Το πρόστιμο βέβαια είναι αμελητέο για το ενεργητικό της Moody’s. Είναι 1,24 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι πάντως είναι και αυτό, γιατί, αυτό που ο κόσμος το είχε τούμπανο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κρυφό καμάρι, άρχισε να αμφισβητείται και σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο.
Ποια χώρα μέλος της προστάτευσε έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία; Καμία από αυτές. Μονάχα την πάρτη της. Το πρόστιμο επιβλήθηκε στον αμερικάνικο οίκο γιατί δεν ανάφερε την μεθοδολογία του για την αξιολόγηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων 8 συγγενών της υπερεθνικών οργανισμών. Βέβαια πριν λίγες εβδομάδες και η Fitch είχε φάει πρόστιμο 1,38 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την Σλοβενία, όχι όμως για την βαθμολογία που της έβαλε, αλλά γιατί δεν τήρησε τις τυπικές προθεσμίες που απαιτούνται για να απαντήσει η κυβέρνηση μιας χώρας στην αρχική εκτίμηση του οίκου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στον θυγατρικό θεσμό της ΕuropeanSecuritiesandMarket’sAuthority ( Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιόγραφων και Αγορών) τη δυνατότητα να ελέγχουν 26 οίκους αξιολόγησης. Οι «μεγάλοι τρεις», Moody’s, S&Pκαι Fitch ελέγχουν το 93% της σχετικής αγοράς. Είναι οι μεγάλοι αμαρτωλοί. Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, με δραματικό τις περισσότερες φορές τρόπο. Και στην περίπτωση του 2000, όταν είχαν εγγυηθεί την πλήρη αξιοπιστία του αμερικάνικου οικονομικού κολοσσού Εnron που κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Και στην περίπτωση του 2004 -2008 όταν οι οίκοι αξιολόγησης ελέγχανε τα διάφορα παράγωγα και σύνθετα χρηματιστικά προϊόντα, τα βαθμολογούσαν ως ασφαλή χωρίς εξαίρεση, πράγμα που οδήγησε τελικά σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, την μεγαλύτερη μετά το 1929 εξαιτίας όλων των αξιόγραφων επί των αμερικάνικων στεγαστικών δανείων που αποδείχτηκαν σκουπιδόχαρτα, ενώ οι οίκοι τα παρουσίαζαν ως θησαυρό. Και στην περίπτωση του 2009 έως 2015 όταν συνέβαλαν αποφασιστικά και νομιμοποίησαν τις πολιτικές εξόντωσης που Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στις περιφερειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρώτα από όλα της Ελλάδας.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντελώς της πλάκας. Είναι ένα ελάχιστο ποσοστό από την αμοιβή που οι οίκοι παίρνουν για τις υποθέσεις όπου τελικά τους επιβλήθηκε πρόστιμο. Υπάρχει μια μεγάλη παθογένεια στον τρόπο λειτουργίας τους που τις ωθεί σε έναν επαναληπτικό κύκλο διαφθοράς. Οι οίκοι αξιολόγησης πληρώνονται από τον ίδιο οργανισμό που τους έκανε την παραγγελία. Δεν έχουν κανένα λόγο να δυσαρεστήσουν τον πλούσιο πελάτη τους, όπως έγινε με την Εnron, ή να του αρνηθούν τις χάρες που ζητάει, όπως έγινε με την Ε.Ε. που είχε κάθε λόγο να κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο για όλα τα δικά της προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου